Itt a nyár, és melegben fontos a folyadék pótlás.

Egy felnőtt embernek naponta körülbelül 2-3 liter folyadékra van szüksége.

Saját és mások tapasztalatából tudom, hogy a megfelelő víz bevitele sokkal rugalmasabbá teszi a bőrt, energikusabbak vagyunk, eltűnnek a karikák, illetve szabályozza testünk hőmérsékletét is.

VÍZSPRINT enesazegeszsegugy

DE… vannak emberek, akik nem igazán tudnak vizet inni.

Vagy azért mert egyszerűen nem szeretik, vagy azért, mert nincs különösebb íze.

A legújabb kutatások szerint napi 4-6 bögre tea elfogyasztása legalább annyira alkalmas a szervezet hidratálására, mint egy liter víz. 

Dr. Carrie Ruxton a King’s College dietetikusa így nyilatkozott: „A teafogyasztás valójában sokkal hasznosabb a szervezet számára, mint ha sima vizet innánk. A víz tulajdonképpen csupán lecseréli a szervezetben jelen lévő folyadékot, a tea emellett antioxidánsokkal is erősíti azt.”

Teából is rengeteg fajta létezik, de ami igazán felkeltheti a gyerekek figyelmét is, és ők is több folyadékot tudnak a szervezetükbe juttatni, az a Bubble Tea.

 VÍZSPRINT enesazegeszsegugy

Ezen még a felnőttek is meglepődnek, a gyerekeket pedig egyenesen le lehet vele kenyerezni.

Otthon is könnyen elkészíthető, különösebb macera nincs vele, de ha egyből nem kísérletezni szeretnénk vele otthon, akkor azt számos helyen meg lehet először kóstolni, ízlelgetni. Pl: West Endben a Tea Time teaboltban, vagy a Ferenciek tere aluljáróban a Bubu Bubble Tea-ben is. (Utóbbiból még házhoz is tudunk rendelni)

Na de mi is az a Bubble Tea?

A Bubble Tea, vagy a Gyöngyös tea, egy, a 80-as években elterjedt Tajvani ital. A gyöngy maga, tápióka gyöngy, amit bármilyen színűre lehet színezni szirupokkal, vagy szörpökkel.

A gyöngy színe változtatható, leggyakrabban áttetsző, enyhén tejes színű gyöngyök kerülnek a teába, de kedvelt a fekete gyöngyökkel gazdagított tea is.

Ilyen tápióka gyöngyöt itthon is könnyen meglehet vásárolni, bármelyik hipermarketben, vagy bioboltban. 500 g-os kiszerelés kb. 500 Ft.

VÍZSPRINT enesazegeszsegugy

Ez a tea újra kezdi meghódítani a világot. Mi sem bizonyítja jobban, mint idén júniusban a német McDonald’s-ban is megjelent, több, mint 250 variációban.

A tápióka azonban csak nekünk ennyire különleges. Dél-Amerikában őshonos, ott ugyanolyan gyakorisággal és változatosan fogyasztják, mint mi mondjuk a rizst. Magas keményítő tartalmának köszönhetően sok mindenre felhasználható: készíthetünk belőle desszertet, sűríthetünk vele leveseket. Mivel íze és illata semleges, ezért jól variálható, ízének kialakításában csak az anyagok véges sora szab határt.

 VÍZSPRINT enesazegeszsegugy

A házi készítésű Bubble Tea:

Tegyünk egy fazékba egy liter vizet főni. Amikor forr, beleöntünk fél csészényi tápióka gyöngyöt, és közepes lángon 10 percig főzzük. Látni fogjuk, ha kész, ugyanis minden gyöngy átlátszó lesz (persze csak akkor, ha a fehér színűt vettük meg).

Ezután szűrjük le, és jöhet a színezés.

Nagy kedvencem a kiwi ízű, amihez nem kell mást csinálni, mint a megfőtt gyöngyöket egy műanyag dobozba teszem, majd öntök rá kiwi ízű szörpöt, épphogy ellepje. Jól elkeverem vele a gyöngyöket, és hagyom állni egy órát a hűtőben. Ez idő alatt szép zöld színük és kiwi ízük lesz.

Ha ezzel megvagyunk, főzünk egy kancsó teát (én kiwihez zöld teát szoktam főzni), ezt lehűtöm, és egy pohár teához egy evőkanál gyöngy kerül.

Fogyasztáshoz szerezzünk be vastagabb lyukú szívószálat, és kezdődhet a meglepetés!

VÍZSPRINT enesazegeszsegugy